Routebeschrijvingen 2019

Dinsdag 09 juli 2019

40 en 65 kilometer

Op de eerste dag van deze 35e fietsvierdaagse staat de Maas centraal. Na het verlaten van Drunen fietsen we naar Doeveren waar we de Bergsche Maas bereiken.

De Bergsche Maas, die het historische Land van Heusden in tweeën deelde, werd gedeeltelijk door een nog oudere Maasbedding gegraven (tot 1273), waarvan het parallel lopende Oude Maasje nog rest. Twee dorpen, Gansoijen en Hagoort, moesten voor de aanleg van de Bergsche Maas wijken. De Bergsche Maas is ontstaan toen in 1904 de Maas vanaf Well in westelijke richting in gekanaliseerde vorm werd voortgezet. De oude loop van de Maas werd afgedamd bij Well, en even verderop door het graven van het Heusdensch kanaal weer met de Bergsche Maas verbonden. Het punt van de afdamming bij Wel, vormt echter het begin van wat nu de Bergsche Maas genoemd wordt, ook al splitsen de waterstromen zich dus pas bij het Heusdensch Kanaal.

Met de veerpont steken we de Maas over naar Drongelen. Ten noorden van de Maas fietsen we naar het buurtschap Bern. Daar splitsen de routes zich. De korte route vaart hier over naar de pauze in Heusden.

Stichting De Bergsche Maasveren beheert de drie veerponten over de Bergsche Maas bij Bern, Dussen en Drongelen. De stichting heeft de uitdaging om voor een periode van 30 jaar (ingaand vanaf februari 2009) een gratis overtocht voor alle gebruikers te garanderen.

Vanaf Heusden gaat de route richting Herpt en Haarsteeg. In Elshout fietsen we nog langs één van onze sponsoren: Rabbit Bike. Daarna komt Drunen snel in zicht.

65 kilometer

Na de splitsing loopt deze route naar de pauzeplaats ten noorden van Hedel. Daarna worden de boorden van de Maas weer opgezocht. Bij Hedel steken we deze over. Ten zuiden van de Maas loopt deze route naar de pauzeplaats in Heusden.

Woensdag 10 juli 2019

40 en 65 kilometer

Vandaag gaan we de omgeving ten oosten van Drunen verkennen.

Vanaf Drunen rijden we over de Heidijk richting Vlijmen.  Rechts van de Heidijk ter hoogte van vlijmen fietsen we langs een natuur gebied dat enige jaren geleden aangelegd is. Hier bevindt zich ook een uitkijkpunt.

 Het land is een stuk afgegraven om de bodem te vernatten om zodoende een andere plantengroei te krijgen en hierdoor veel vlinders aan te trekken. Het uitkijkpunt is gebouwd in de vorm van de boeg van een vroegere turfschuit.  Vanaf het uitkijkpunt ziet u  een stukje van de turfvaart die hier vroeger liep.

Bij natuurgebied De Moerputten splitsen de routes. De korte route gaat richting vlijmen en vervolgens naar ’s Hertogenbosch.  Langs het in 2015 geopende Maxima Kanaal komen we al snel bij de pauze in Oud Empel.

Vanaf de controlepost  rijden we over de Maasdijk richting het Dorpje Bokhoven.  In het dorp staat een oud kerkje dat dateert uit de middeleeuwen.

Vanaf Bokhoven fietsen we via Haarsteeg en Elshout naar Drunen.

65 kilometer

Na splitsing gaat deze route richting ’s Hertogenbosch, door natuurgebied  De Moerputten.  Vervolgens gaat de route in ’s Hertogenbosch over de oude stadswal. Daarbij komt u langs het bastionder aan de stadswal.  Aan de linkerzijde bevindt zich de historische stadsbebouwing waaronder de oude gevangenis.

 Vervolgens gaat de route door natuurgebied “ het Bossche Broek”. Dit was vroeger een moerasgebied dat uitstekend dienst deed als verdediging van de stad.

Vanaf ’s Hertogenbosch loopt de route richting den Dungen waar onze stempelaars op u zitten te wachten. Na deze welverdiende rust fietst u verder richting Vinkel. Net voorbij Rosmalen sluit de route weer aan bij de andere route.

 

Donderdag 11 juli 2019

40 en 65 kilometer

Vandaag alweer de derde dag van deze Drunense Fietsvierdaagse. Tijd om het bosrijke zuiden te bezoeken.

Via Giersbergen fietsen we door de Loonse- Drunense Duien naar Biezenmortel.

Biezenmortel is een dorp in de gemeente Haaren, Noord-Brabant. Tot einde 1996 behoorde het tot de gemeente Udenhout. Inclusief de bewoners van Prisma Brabant (het vroegere "Huize Assisië"), telt het dorp zo’n  1500 inwoners. Biezenmortel kent enkele monumentale boerderijen en voorts het Kapucijnenklooster met de Sint-Jozefkerk en een aantal gebouwen van voormalig Huize Assisië met landgoed en park, waar de route vandaag langs voert.

Vanuit Biezenmortel gaat de route via rustige landelijke weggetjes naar Haaren, waar de routes splitsen. De pauze is na 19 kilometer bij het altijd gezellige plaatselijke pannenkoekenrestaurant.

Na de pauze in Haaren rijden we door Helvoirt richting de IJzeren Man in Vught. De IJzeren Man staat bekend om het  heldere water. Vervolgens fietsen we naar de kanaaldijk. Via de Honderdbunderweg en de Heidijk eindigen beide afstanden na respectievelijk 41 en 65 kilometer bij het Paviljoen in Drunen.

65 kilometer

Deze route gaat na de splitsing eerst langs het  prachtige kasteel Nemerlaer.

  

Kasteel Nemerlaer, dat voor het eerst in 1303 in de archieven wordt vermeld, is gelegen op een uitgestrekt landgoed, waarvan de kasteellanen uitkomen op de weg van Oisterwijk naar Boxtel. Het kasteel stond aanvankelijk bekend onder de naam Amerlaer, genoemd naar het riviertje de Amer (later Nemer) en Laer, een open plek in het bos.

De tocht gaat vervolgens via de prachtige Oisterwijkse bossen naar de eerste controlepost. Na de controle gaat de tocht in zuidelijke richting verder om vervolgens het unieke natuurgebied Kampina te doorkruisen. Na een klein stukje Boxtel gaat de route via het Loo naar de tweede controlepost op 43 kilometer in Haaren.

Vrijdag 12 juli 2019

40 en 65 kilometer

Dit is alweer de laatste dag van vier dagen fietsplezier. Vandaag verkennen we de laatste windrichting: het westen.

Vanaf Drunen fietsen we over het Halve Zolenpad naar Waalwijk.

De Langstraatspoorlijn was een enkelzijdige spoorlijn van Lage Zwaluwe via Waalwijk naar 's-Hertogenbosch. De bijnaam Halvezolenlijn verwijst naar de schoenenindustrie en is natuurlijk ironisch bedoeld voor de inwoners van deze streek. Er was tijdens de aanleg wel rekening gehouden met het eventueel in een later stadium dubbelsporig maken van de lijn, wat nog te zien is aan de breedte van de pijlers van de Moerputtenbrug in natuurgebied de Moerputten.

Via Waalwijk fietsen we naar Sprang-Capelle, waar de splitsing van de routes plaatsvindt.  Langs de Efteling in Kaatsheuvel fietsen we naar Loon op Zand.

De rest van de dag fietsen we grotendeels door de Loonse en Drunense Duinen. De pauze is voorzien bij Recreatiepark  Duinhoeve in Udenhout. Daarna fietsen we via de Rustende Jager naar Giersbergen. Om aan de kilometers te komen maken we nog ommetje langs het kanaal en over de Heidijk in Drunen. Daarna mag u, na vier dagen fietsen, u welverdiende medaille in ontvangst nemen.

65 kilometer

Na de splitsing gaat de route via Sprang-Capelle richting Waspik.  Door het centrum van Waspik leidt de route naar Raamsdonk waar de inmiddels bekende rustpost  bij mini-camping Hoeve De Bonte Kraai is ingericht.  Via de achterkant van dit mooie terras gaat de route langs de rivier de Donge en  via Waspik naar Vaart en De Moer. Na het golfterrein van de Efteling komen de routes snel weer samen.